patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
środa, 28.09.2022
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2021, 24(2): 88-94endodaj do koszyka

Owies (Avena sativa) - niedoceniona roślina kosmetyczna


Jacek Arct 1/, Katarzyna Pytkowska 2/, Aleksandra Piech 3/

1/ Dr Seidel´s Foundation, Warsaw
2/ Maria Skłodowska-Curie Medical Academy in Warsaw
3/ Academy of Cosmetics and Health Care, Warsaw

Streszczenie
Owies należy do powszechnie uprawianych zbóż. Zawiera szereg substancji kosmetycznie czynnych - proteiny i β-glukan działające nawilżająco i immunostymulująco, oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, tworzące warstwę okluzyjną, w tym szczególnie cenny dla skóry kwas linolenowy oraz m.in. kwasy oddziałujące na receptory PPAR. Ma silne właściwości przeciwutleniające związane z obecnością specyficznych pochodnych fenolokwasów - awentramidów i klasycznych fenolokwasów, flawonoidów i witaminy E w wyjątkowo aktywnej postaci α-tokotrienolu. Zawiera także specyficzne ceramidy roślinne m.in. poprawiające stan bariery naskórkowej. Dzięki tym substancjom owies i jego przetwory znalazły zastosowanie w kosmetyce pielęgnacyjnej jako produkty multifunkcyjne o wielokierunkowym działaniu. Stosuje się je jako substancje zapobiegające starzeniu się skóry, do pielęgnacji cery atopowej, skłonnej do podrażnień i szczególnie wrażliwej. Rynek surowcowy oferuje przetwory i ekstrakty owsiane. Ponadto owies w postaci płatków jest ogólnie dostępny. Mimo tego liczba kosmetyków "owsianych" jest ciągle niewielka, co wydaje się niezrozumiałe przy panującej modzie na produkty naturalne.

Słowa kluczowe: owies, proteiny, β-glukan, olej owsiany, kwasy fenolowe, ceramidy roślinne