patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
czwartek, 18.08.2022
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2021, 24(4): 216-220endodaj do koszyka

Bisabolol - jego zastosowania kosmetyczne


Jacek Arct 1/, Katarzyna Pytkowska 2/, Agnieszka Ciesielska 3/, Magdalena Dyderska 3/

1/ Dr Seidel Foundation, Warsaw
2/ Warsaw College of Engineering and Health
3/ Academy of Cosmetics and Health Care, Warsaw

Streszczenie
Bisabolol i jego tlenki są głównymi składnikami czynnymi olejku rumiankowego otrzymywanego z rumianku zwyczajnego (pospolitego, Matricaria chamomila) lub rumianu rzymskiego (szlachetnego, Chamaemelum nobile). Są to związki trwałe lecz dość trudne do wydzielania w stanie czystym. Obecnie ze względu na trudności wyodrębniania, otrzymywane wyłącznie na drodze syntetycznej, lub biotechnologicznie. Spośród czterech stereoizomerów aktywnością biologiczną jest obdarzony tylko najbardziej rozpowszechniony w przyrodzie (-)-α-bisabolol (lewomenol). Ze względu na szerokie spektrum działania biologicznego znalazł on szerokie zastosowanie w kosmetyce. Stosowany jest głównie jako środek łagodzący podrażnienia. Prace poddające w wątpliwość właściwości przeciwpodrażnieniowe lewomenolu były oparte na błędnych założeniach. Stwierdzono jego działanie rozjaśniające przebarwienia, ograniczające rozwój mikroorganizmów, przeciwwrzodowe, cytostatyczne i inne. (-)-α-Bisabolol został uznany za całkowicie nieszkodliwy i zalecony do stosowania w kosmetykach dziecięcych. Zdarzające się przypadki uczuleń wynikają z zanieczyszczenia antekotulidem występującym u nas w rumianku psim.

Słowa kluczowe: rumianek, bisabolol, kosmetyki, przeciw-podrażnieniowe, przeciwbakteryjne, rozjaśniające