Rozpuszczalność idealna i przewidywana rzeczywista resweratrolu w roztworach etanolu o zmiennej polarnościMarian M. Zgoda 1/, Sławomira Nowak 2/, Zbigniew Marczyński 3/, Zbigniew Binikowski 4/, Magdalena Markowicz-Piasecka 3/ 1/ Katedra Farmacji Stosowanej, Zakład Technologii Postaci Leku, Uniwersytetu Medycznego w Łodzi; profesor senior 2/ Katedra i Zakład Farmakognozji, Uniwersytetu Medycznego w Łodzi 3/ Katedra Farmacji Stosowanej, Zakład Farmacji Aptecznej, Uniwersytetu Medycznego w Łodzi 4/ Zakład Opiekuńczo-Leczniczy "Pod Dębami" w Łodzi Streszczenie Wprowadzenie. Resweratrol - składnik czerwonego wina, w badaniach klinicznych potwierdził szeroki zakres aktywności biologicznej chroniąc m.in. człowieka przed chorobami neurodegeneracyjnymi, przeciwnowotworowymi, a także przed schorzeniami serca i układu krążenia. W badaniach klinicznych udokumentowano właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz hamowanie procesu oksydacji cholesterolu frakcji LDL. Dostępne piśmiennictwo stanowi inspirację do wyliczenia przewidywanej rozpuszczalności resweratrolu w wodnych roztworach etanolu i w wybranych gatunkach czerwonego wina. Cel. Celem było oszacowanie parametrów termodynamicznych resweratrolu, a przede wszystkim wyliczenie przewidywanej rozpuszczalności rzeczywistej i idealnej w wodnych roztworach etanolu i w wybranych gatunkach czerwonego wina. Dla izomerycznej struktury resweratrolu wyliczono parametr rozpuszczalności i rozpuszczalnościowy poziom równowagi hydrofilo-lipofilowej. Materiał i metody. Deklarowana przez producentów zawartość etanolu stanowiła inspirację do oszacowania w oparciu o teorię rozpuszczalności idealnej i przewidywanej resweratrolu w wodnych roztworach etanolu i dostępnych na polskim rynku gatunkach czerwonego wina. Wyniki. Z wyliczonej przewidywanej rozpuszczalności rzeczywistej i idealnej wynika, że wzrost stężenia resweratrolu obserwujemy do 60% zawartości etanolu w wodnym roztworze, co wiąże się ze spadkiem polarności roztworu i regresji współczynnika rozpuszczalności. Deklarowana przez producenta zawartość etanolu umożliwiła oszacowanie przewidywanej rozpuszczalności (zawartości) resweratrolu w wybranych gatunkach czerwonego wina. Wnioski. Wyliczone dla izomerycznej struktury resweratrolu i wodnych roztworów etanolu parametr rozpuszczalności oraz polarność jego wodnych roztworów umożliwiła oszacowanie przewidywanej rozpuszczalności rzeczywistej i idealnej w potencjalnym procesie efektywnej ekstrakcji surowca bogatego w fitozwiązek. Ogólna teoria rozpuszczalności Hildebranda-Scatcharda-Fedorsa umożliwia również oszacowanie - w oparciu o zawartość etanolu potencjalnego stężenia resweratrolu w czerwonym winie. Słowa kluczowe: resweratrol, rozpuszczalność idealna, rozpuszczalność przewidywana rzeczywista, etanol, pomiar rozpuszczalności, czerwone wino |