patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
poniedziałek, 08.03.2021
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2006, 9(1): 2-6pl,endodaj do koszyka

Koenzym Q10 - właściwości i zastosowanie w kosmetyce


Elżbieta Potargowicz, Magdalena Staniszewska, Ewa Szerszenowicz

Katedra Fizjologii Doświadczalnej i Klinicznej, Uniwersytet Medyczny w Łodzi

Streszczenie
Koenzym Q10 (CoQ10) odpowiedzialny jest za dostarczanie komórkom energii, poza tym jest doskonałym antyoksydantem chroniącym przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. W ten sposób przyczynia się więc, że do uszkodzeń komórek nie dochodzi w ogóle, a jeśli już powstały, to mimo to komórki mogą zostać zregenerowane.
Wraz z upływem lat, lub w skutek stresów stężenie koenzymu Q10 w komórkach stopniowo obniża się. Następstwem jest osłabienie funkcji skóry, spowolnienie procesów odnowy komórkowej i pojawienie się zmarszczek.
Wiedza o roli CoQ10 stale się poszerza, a szereg dowodów eksperymentalnych wskazuje, że niedobór CoQ10 w organizmie człowieka zaburza czynność wielu tkanek i narządów. Stosowanie CoQ10 w chorobach serca, niewydolności krążenia, nadciśnieniu tętniczym, cukrzycy typu 2, niedoborach immunologicznych, w chorobach skóry i przyzębia powoduje istotną poprawę stanu zdrowia.
Na szczególną uwagę zasługuje rola tego związku w dermatologii i kosmetyce, gdzie wykorzystuje się ochronne działanie CoQ10 przed promieniowaniem UVA. Koenzym Q10 stosowany zewnętrznie wnika do naskórka i skutecznie chroni keratynocyty przed stresem oksydacyjnym. Ponadto stosowany regularnie przez dłuższy czas zapobiega zmarszczkom oraz zmniejsza już istniejące.

Słowa kluczowe: fibroblasty, antyoksydanty, wolne rodniki