patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
poniedziałek, 08.03.2021
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2006, 9(1): 19-25pl,endodaj do koszyka

Zastosowanie ziela nostrzyka w farmacji i kosmetyce


Joanna Borowiecka, Patrycja Jaśkiewicz

Zakład Środków Zapachowych Katedry Kosmetologii Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi

Streszczenie
Nostrzyk żółty (Melilotus officinalis) i nostrzyk wyniosły (Melilotus altissimus) występują powszechnie w Polsce i wielu krajach europejskich i azjatyckich. Ekstrakty z ziela nostrzyka zawierają składniki czynne takie jak: kumaryny (główny składnik), flawonoidy, garbniki i związki azotowe. Ziele nostrzyka jest składnikiem leków ziołowych stosowanych do przyspieszenia gojenia ran, leczenia zakrzepowego zapalenia żył i żylaków nóg. W kosmetyce ziele nostrzyka jest składnikiem preparatów przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej (lotiony, maseczki), wrażliwej, skłonnej do podrażnień i obrzęków. Obecnie jest składnikiem preparatów przeznaczonych do stosowania na całe ciało (kąpiele regenerujące).Właściwości przeciwobrzękowe ziela nostrzyka umożliwiły zastosowanie go jako jednego ze składników kremu na obolałe nogi, i preparatów zwalczających celullit.

Słowa kluczowe: ziele nostrzyka, farmacja, kosmetyka