patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
sobota, 16.10.2021
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2007, 10(1): 65-70pl,endodaj do koszyka

Zastosowanie ekstraktu z korzenia czarciego pazura (Harpagophytum procumbens) w pielęgnacji cery trądzikowej


Agnieszka Stasieńko

Katedra Kosmetologii Wyższej Szkoły Fizjoterapii we Wrocławiu

Streszczenie
Cel. W pracy dokonano oceny efektów działania ekstraktu wodno-alkoholowego z korzenia czarciego pazura, w postaci beztłuszczowego żelu.
Materiał i metody. Ocenę wyników badania przeprowadzono w oparciu o badanie na aparacie "Beauty Scope" firmy Ionto Comed, ankietę przeprowadzona przed i po serii zabiegów oraz po wywiadzie z klientką.
Wyniki. Wykazano, że ekstrakt z korzenia czarciego pazura tylko w nieznacznym stopniu łagodzi stany zapalne. Natomiast skóra po serii zabiegów była jędrniejsza, gładsza, lepiej nawilżona.
Wnioski. Żel łagodzi podrażnienia skóry. Jest wygodnym preparatem w aplikacji, o przyjemnym i delikatnym zapachu.

Słowa kluczowe: cera trądzikowa, stany zapalne, harpagophytum procumbens, ultradżwięki