Olejek paczulowy w kosmetyce i wyrobach perfumeryjnychJoanna Borowiecka, Marta Kozłowska, Patrycja Modlińska-Qawoq Zakład Środków Zapachowych, Katedra Kosmetologii, Wydział Farmaceutyczny Uniwersytetu Medycznego w Łodzi Streszczenie Olejek paczulowy (patchouli oil) jest obecny we wszystkich częściach rośliny z gatunku paczula (Pogostemon cablin). Świeżo destylowany ma zielony kolor i intensywny drzewno-ziemisto-kamforowy zapach. Głównymi składnikami olejku są: paczulol, α-paczulen, α-bulnezen i β-kariofilen. Olejek jest składnikiem mieszanek aromaterapeutycznych stosowanych w stanach depresyjnych i leczeniu trądziku. W wyrobach perfumeryjnych jest składnikiem kompozycji zapachowych: drzewnych, drzewno-kwiatowych, drzewno-korzennych, szyprowych i fougere. Obecnie przemysł perfumeryjny wykorzystuje syntetyczne związki o zapachu paczuli. Słowa kluczowe: paczula, kosmetyka, perfumy |