Kombucha jako nowoczesny składnik aktywny stosowany w recepturze kosmetycznejDaria Kaczmarczyk, Stanisław Lochyński Instytut Kosmetologii, Wyższa Szkoła Fizjoterapii we Wrocławiu Streszczenie Kombucha znana była od wieków w wielu częściach świata. W Japonii, Rosji, Chinach i Europie Wschodniej zyskała szczególną popularność. W medycynie niekonwencjonalnej napój wyprodukowany przez Kombuchę stosowany był jako uniwersalny środek leczniczy, wzmacniający organizm oraz pomocny w wielu dolegliwościach zdrowotnych. Kombucha, określana potocznie jako grzyb, nie jest pojedynczym organizmem, lecz stanowi kolonię wielu różnych bakterii i drożdży, które żyją w symbiozie. Kombuchka (nazwa handlowa) jest nowym składnikiem aktywnym, stosowanym w recepturze kosmetycznej. Otrzymywana jest w procesie fermentacji czarnej lub zielonej herbaty, sacharozy oraz symbiotycznych mikroorganizmów. Na podstawie dotychczas zidentyfikowanego składu Kombuchy, można przypuszczać o jej pozytywnym wpływie na skórę. Do najważniejszych składników, obecnych w sfermentowanym napoju, należą: kwasy organiczne (kwas octowy, kwas mlekowy, kwas glukonowy i glukuronowy), witaminy z grupy B, witamina C oraz jony cynku, miedzi, żelaza i magnezu. W związku z bogatym składem oraz specyficznymi właściwościami Kombuchy, jest ona coraz częściej stosowana w przemyśle kosmetycznym jako nowoczesny składnik aktywny. Obecna jest między innymi w kremach przeciwzmarszczkowych, w preparatach regenerujących do twarzy i dłoni, w produktach delikatnie złuszczających, nawilżających, łagodzących oraz poprawiających strukturę i elastyczność skóry. Słowa kluczowe: kombucha, kosmetyki, składnik aktywny, skóra |