patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
sobota, 08.02.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2010, 13(4): 270-279pl,endodaj do koszyka

Makro- i mikroelementy w kosmetyce


Lidia Chrząstek, Barbara Dondela

Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie

Streszczenie
W artykule omówiono makro- i mikroelementy, odpowiednio na przykładzie węgla i miedzi oraz dokonano analizy wyników przeprowadzonej ankiety czyli zbadania opinii oraz spostrzeżeń kobiet używających do pielęgnacji skóry kosmetyków, w których wykorzystano makro i mikroelementy.
Materiały i metodyka. Opracowano ankietę składającą się z 10 pytań jedno- lub wielokrotnego wyboru dotyczących właściwości kosmetyków z mikro- i makroelementami. Celem przeprowadzonej ankiety, której zostały poddane trzy grupy kobiet, jest otrzymanie odpowiedzi na temat stosowania preparatów kosmetycznych z mikro- i makroelementami. Trzy grupy kobiet to studentki w przedziale wiekowym 20-25 lat, kobiety w ciąży i kobiety w średnim wieku 35-45 lat. W każdej grupie liczba ankietowanych liczyła 20 osób.
Ankieta była przeprowadzona w ciągu 1 miesiąca (w maju 2010). Treść ankiety została udostępniona w gabinetach kosmetycznych, wśród znajomych (studentek) oraz w internecie.
Wyniki i ich omówienie. Z przeprowadzonych badań wynika, że najczęściej po kosmetyki sięgają kobiety w średnim wieku 35-45 lat, a w następnej kolejności kobiety w ciąży. Największym zainteresowaniem wśród kosmetyków z mikro i makroelementami cieszą się kremy, potem balsamy, a na końcu kosmetyki z filtrami słonecznymi. Wypowiedzi respondentek wskazują, że przy wyborze kosmetyków opinią dermatologa i kosmetyczki kierują się najczęściej kobiety w ciąży, następnie kobiety w średnim wieku, a najrzadziej studentki.
Wnioski. Wyniki ankiety wskazują, że kosmetyki z mikro i makroelementami zawartymi w owocach i warzywach są najczęściej używane przez kobiety w ciąży i studentki. Fakt ten jest uwarunkowany bezpieczeństwem takich produktów, ponieważ preparaty z owoców czy warzyw nie zawierają związków chemicznych i sztucznych konserwantów, co jest bardzo ważne szczególnie dla kobiet w ciąży.

Słowa kluczowe: mikroelementy, makroelementy, węgiel, miedź, skóra