patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
poniedziałek, 28.09.2020
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2011, 14(4): 212-216pldodaj do koszyka

Środki konserwujące stosowane w kosmetykach. Cz. 1.


Michał J. Nachajski 1,2/, Natalia Młynarska 2/, Michał K. Kołodziejczyk 1/

1/ Zakład Technologii Postaci Leku, Katedra Farmacji Stosowanej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
2/ Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi

Streszczenie
Coraz wyższe wymagania władz sanitarnych w wielu krajach, ale i konsumentów dotyczące czystości mikrobiologicznej produktów kosmetycznych oraz zminimalizowania wysokich stężeń dodawanych konserwantów, zmuszają wielu producentów na tworzenie innych alternatywnych substancji, które zwiększają skuteczność tradycyjnych środków konserwujących. Wiąże się to z coraz lepszymi efektami konserwacji wyrobów kosmetycznych, minimalizując przy tym zagrożenia związane z podrażnieniami skórnymi oraz wywołania reakcji alergicznych. Ważne są również odpowiednie kryteria w doborze środka konserwującego oraz stworzenie warunków do wyrobu produktów kosmetycznych, tak aby były one wolne od mikroorganizmów. Mikroorganizmy mogą nie tylko powodować obniżenie jakości produktu np. oddzielenie się faz, zmiany konsystencji, zapachu, barwy, ale również stanowią wysokie zagrożenie dla osób stosujących dany produkt poprzez np. podrażnienia i infekcje skórne.

Słowa kluczowe: kwasy organiczne, parabeny, substancje konserwujące, aldehydy, fenole, polifenole, alkohole