patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
czwartek, 28.03.2024
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2013, 16(1): 31-40pldodaj do koszyka

Charakterystyka, właściwości oraz metody oznaczania związków zapachowych na przykładzie geraniolu w produktach kosmetycznych


Justyna Ziemblińska, Patryk Bielecki, Wiesław Wasiak

Zakład Chemii Analitycznej, Wydział Chemii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Streszczenie
W pracy omówiono główne czynniki wpływające na rejestrację zapachu oraz wpływ budowy chemicznej związków zapachowych na ich woń. Przedstawiono podział związków zapachowych w zależności od ich pochodzenia oraz ze względu na obecność określonych grup funkcyjnych w cząsteczce. Dokonano wyszczególnienia potencjalnie alergennych związków zapachowych stosowanych w produktach kosmetycznych na tle aktualnie obowiązujących regulacji prawnych. Zaprezentowano również charakterystykę fizykochemiczną, właściwości, metody syntezy oraz pozyskiwania geraniolu (3,7-dimetylo-2,6-dien-1-olu) - jednego z najpopularniejszych odorantów, będącym jednocześnie związkiem zdolnym do wywoływania reakcji alergicznych.

Słowa kluczowe: geraniol, terpeny, związki zapachowe, struktura zapachu, alergeny