patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
czwartek, 15.04.2021
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2013, 16(3): 168-178pldodaj do koszyka

Rokitnik zwyczajny (Hippophaë rhamnoides L.) - właściwości, działanie i zastosowanie w kosmetologii


Monika Michalak, Ryszard Glinka

Społeczna Akademia Nauk w Łodzi

Streszczenie
Rokitnik zwyczajny (Hippophaë rhamnoides L.) jest godną zainteresowania rośliną, od dawna znaną jako surowiec leczniczy, produkt odżywczy, a także jako naturalny środek do pielęgnacji skóry. Unikalny skład chemiczny owoców i liści rokitnika daje możliwość otrzymywania szerokiego spektrum produktów spożywczych, farmaceutycznych, leczniczych, a także kosmetyków i nutrikosmetyków. Wykorzystywany od wieków w medycynie ludowej rokitnik zwyczajny, obecnie również znajduje zastosowanie w leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, moczowo-płciowego, czy też sercowo-naczyniowego. Ponadto, stosowany jest w przypadku stanów zapalnych, trudno gojących się ran, odmrożeń, nadżerek, porażeń promieniami słonecznymi oraz innych uszkodzeń skóry i błon śluzowych. Dotychczasowe badania wskazują, iż poza właściwościami antyoksydacyjnymi, przeciwnowotworowymi, przeciwzapalnymi, antybakteryjnymi i antywirusowymi, rokitnik zwyczajny wykazuje ponadto działanie odżywcze, regenerujące, kojące, emoliencyjne, promieniochronne oraz przeciwzmarszczkowe. Olej pozyskiwany z owoców i nasion rokitnika zwyczajnego, zawiera duże ilości, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania skóry, nienasyconych kwasów tłuszczowych, naturalnych antyoksydantów, witamin, karotenoidów oraz steroli roślinnych, co czyni go idealnym składnikiem kosmetycznym. Tradycyjne użycie rokitnika zwyczajnego poparte nowoczesnymi badaniami naukowymi, stwarza nowe możliwości wykorzystania tej cennej rośliny w kosmetologii.

Słowa kluczowe: Hippophaë rhamnoides, rokitnik zwyczajny, substancje aktywne, kosmetologia