patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
czwartek, 15.04.2021
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2013, 16(3): 186-189pldodaj do koszyka

Zastosowanie ultradźwięków w redukcji tkanki tłuszczowej


Dariusz Bandachowicz

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

Streszczenie
W kosmetologii coraz częściej wykorzystywane są nowoczesne technologie i metody poprawy wyglądu. Wśród nich coraz większym zainteresowaniem nie tylko kosmetologów i innych specjalistów, ale również pacjentów cieszą się zabiegi z wykorzystaniem ultradźwięków.
Niniejszy artykuł jest próbą przedstawienia najpopularniejszych oraz najnowszych metod redukcji tkanki tłuszczowej z wykorzystaniem ultradźwięków. Scharakteryzowane zostaną w nim takie metody jak: liposukcja ultradźwiękowa oraz kawitacja ultradźwiękowa, jako najpopularniejsze oraz najczęściej stosowane metody redukcji tkanki tłuszczowej. Dodatkowo w artykule przedstawione zostaną nowoczesne metody redukcji tkanki tłuszczowej, czyli lipoliza iniekcyjno-ultradźwiękowa, OXY-Gamma-Lipoliza oraz zabiegi wykorzystujące połączenie działania fali ultradźwiękowej oraz fali dźwiękowej o wzrastającym ciśnieniu.

Słowa kluczowe: redukcja tkanki tłuszczowej, ultradźwięki, liposukcja ultradźwiękowa, kawitacja ultradźwiękowa