patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
czwartek, 15.04.2021
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2013, 16(3): 196-199pldodaj do koszyka

Izotretynoina doustna - niezbędna wiedza kosmetologa na temat leku, będącego ostatecznością w leczeniu trądziku pospolitego


Małgorzata Olszańska

Absolwentka studiów I stopnia na kierunku Kosmetologia Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie

Streszczenie
Trądzik pospolity, najczęstsza dermatoza wieku młodzieńczego. Niestety coraz częściej dotyczy osób po okresie dojrzewania. Leczenie jest długotrwałe oraz często przerywane przez pacjentów ze względu na brak zadowalających rezultatów. Osoby dotknięte tą chorobą często czują się rozgoryczone i zniecierpliwione brakiem poprawy stanu swojej skóry. Ze względu na przewlekły przebieg oraz widoczne umiejscowienie zmian część chorych decyduje się na lek o dużych skutkach ubocznych - izotretynoinę.
Izotretynoina jest syntetyczną pochodną witaminy A. Pod wpływem stosowania tego leku dochodzi do zmniejszenia aktywności gruczołów łojowych, zahamowaniu ulega ich rozrost, a różnicowanie ulega normalizacji. Ponadto występuje słabe działanie przeciwzapalne. Obecnie uważana jest jako najlepszy lek stosowany przy trądziku pospolitym. Osoby przyjmujące izotretynoinę bardzo często są klientami gabinetów kosmetycznych, dlatego wiedza kosmetologa na jego temat jest niezbędna, bowiem można pomóc ścieńczanej, nadmiernie przesuszonej skórze lub niezwykle zaszkodzić stosując zabiegi, które są niewskazane w trakcie przyjmowania leku oraz pól roku po odstawieniu.

Słowa kluczowe: izotretynoina, trądzik, leczenie trądziku, choroby skóry