patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
czwartek, 15.04.2021
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2013, 16(3): 231-234pldodaj do koszyka

Indygo naturalne i syntetyczne - zastosowanie w kosmetyce


Zygmunt Boruszczak

Instytut Technologii Polimerów i Barwników, Politechnika Łódzka

Streszczenie
Opracowano nowy sposób wytwarzania pigmentów indygowych polegającą na redukcji indyga naturalnego lub syntetycznego ditlenkiem tiomocznika w środowisku wody i utlenianiu otrzymanego leukozwiązku powietrzem w obecności talku. Zbadano podstawowe właściwości otrzymanych pigmentów kompozytowych. Stwierdzono dla nich bardzo dobre odporności na działanie płynów użytkowych i rozpuszczalników organicznych, dobrą odporność na działanie światła oraz łatwą dyspergowalność w różnych mediach i spoiwach. Wytworzone pigmenty zaliczono do grupy środków barwiących przyjaznych dla ludzi i środowiska, ze wskazaniem do stosowania w kosmetyce kolorowej.

Słowa kluczowe: indygo, pigmenty kosmetyczne, pigmenty kompozytowe