Wpływ białego liniowo spolaryzowanego światła na wybrane kremyDominika Wójcik 1/, Magdalena Krystyjan 2/, Gohar Khachatryan 3/, Piotr Tomasik 1/ 1/ Cracow College of Health Promotion, Krowoderska Street 73, Cracow 2/ Department o Carbohydrate Technology, University of Agriculture, Cracow 3/ Department of Chemistry and Physics, University of Agriculture, Cracow Streszczenie Wprowadzenie. Kremy są stosowanymi powierzchniowo preparatami do pielęgnacji i do celów leczniczych. Poza olejami zawierają one różne biologicznie aktywne składniki i czynniki zapachowe. Wszystkie ich składniki decydują wspólnie o fizykochemicznych właściwościach kremów. Te ostatnie mają istotny wpływ na właściwości sensoryczne, okres ważności, sposób i wygodę stosowania tych preparatów. Cel pracy. Wydaje się, że naświetlanie kremów lub skóry pokrytej kremem białym, liniowo spolaryzowanym światłem (WLPL) może poprawić efekty i łatwość ich stosowania. Materiały i metody. Uniwersalny krem Nivea do każdego rodzaju skóry, oparty na oleju przeciwzmarszczkowy krem Soraya i oparty na oleju krem Ziaja do skóry normalnej i suchej naświetlano w temperaturze pokojowej WLPL przez 5, 10, 20, 30, 60 i 120 min, a wpływ takiego naświetlania sprawdzano reologicznie mierząc widma mechaniczne naświetlanych próbek. Porównano też jakościowo łatwość rozprowadzania próbek naświetlanych i nienaświetlanych. Wyniki. Elastyczność i plastyczność kremu Nivea nie zmieniają się przez naświetlanie, podczas gdy te parametry w przypadku kremów Soraya i Ziaja obniżają się w miarę wydłużania czasu naświetlania. Zmiany te w kremie Ziaja są nieregularne sugerując niestabilność pewnych składników tego kremu. Naświetlanie polepsza rozprowadzanie kremów Soraya i Ziaja. Wnioski. Naświetlanie pewnych kremów kosmetycznych za pomocą WLPL może polepszyć ich rozprowadzanie i wchłanianie. Takie naświetlanie nie wpływa ani na elastyczność ani na plastyczność kremu Nivea ale ma istotny wpływ na takie właściwości kremu Soraya. Umiarkowany i nieregularny wpływ takiego naświetlania na krem Ziaja może się wiązać z polimeryzacją i sieciowaniem glicerydów nienasyconych kwasów tłuszczowych oleju z oliwek i słonecznika w trakcie przedłużonego naświetlania. Słowa kluczowe: krem Nivea, krem Soraya, krem Ziaja, reologia, elastyczność, plastyczność, rozprowadzanie |