patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
czwartek, 28.03.2024
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2015, 18(1): 11-15pldodaj do koszyka

Owocniki grzybów w medycynie, dietetyce i kosmetyce


Marcin Szymański, Marta Sobota

Katedra i Zakład Farmakognozji, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu

Streszczenie
Grzyby stanowią jedną z najliczniejszych grup organizmów. Ich zarodniki można spotkać w powietrzu na wysokości ponad 5000 m, a grzyby drożdżoidalne obecne są w morzu na głębokości 4600 m. Są cenione za specyficzny, absolutnie wyjątkowy smak oraz niepowtarzalny aromat, jaki nadają potrawom. Skład chemiczny owocników grzybów jest niezwykle atrakcyjny z punktu widzenia żywieniowego. Grzyby są źródłem witamin, białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz pierwiastków. Pełnią ważną rolę w medycynie. Wiele gatunków grzybów podstawkowych jest źródłem związków o działaniu: przeciwnowotworowym, immunostymulującym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwutleniającym czy obniżającym poziom cholesterolu we krwi. Pomimo wielu pozytywnych właściwości w kosmetykach owocniki grzybów lub ich ekstrakty stosowane są bardzo rzadko. Do najczęściej wykorzystywanych gatunków należą grzyby Shitake, Reishi, ekstrakty z drożdży z rodzaju Saccharomyces, Torula i Torulopsis. Grzyb Shitake i Reishi, występują w Azji Wschodniej, Japonii i Chinach, od wielu wieków stosowane są w medycynie na bardzo wiele dolegliwości, jako "eliksir życia". Obecnie pozyskiwane są zarówno z obszarów uprawnych, jak i z naturalnych stanowisk.

Słowa kluczowe: grzyby, dietetyka, medycyna, kosmetyka