patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
sobota, 18.01.2020
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2016, 19(1): 2-5pldodaj do koszyka

Zastosowanie owoców granatu w kosmetyce


Justyna Żwawiak, Lucjusz Zaprutko

Katedra i Zakład Chemii Organicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Streszczenie
Owoc granatu nazywany również rajskim owocem, jest jednym z najdłużej znanych ludzkości owoców. Wywodzi się z rejonu basenu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego i Środkowego Wschodu, a historia jego uprawy sięga 5 tysięcy lat p.n.e. W medycynie ludowej granat był wysoko ceniony m.in. za właściwości zapewniające płodność oraz traktowany był jako źródło wiecznej młodości. Cechy te przypisywano mu ze względu na dużą ilość zawartych w nim nasion. Korzystne działanie kosmetyczne związane jest z obecnością w nim dużej ilości przeciwutleniaczy i różnego typu substancji odżywczych. Badania naukowe wykazały, że owoc granatu zawiera trzykrotnie więcej polifenolowych przeciwutleniaczy niż zielona herbata lub czerwone wino. Bogaty skład chemiczny owoców granatu sprawia, że kosmetyki wyprodukowane na bazie jego ekstraktu charakteryzują się wysoką aktywnością antyoksydacyjną, dzięki substancjom neutralizującym wolne rodniki. Takie środki pielęgnacyjne wspomagają gojenie ran i likwidację różnorodnych stanów zapalnych, w tym związanych np. z trądzikiem. Kosmetyki z dodatkiem ekstraktu z owoców granatu stymulują fibroblasty do wzmożonej syntezy kolagenu i elastyny. W efekcie tego skóra staje się bardziej elastyczna, jędrna, wygładzona i pozbawiona zmarszczek, a cera nabiera pożądanego wyglądu.

Słowa kluczowe: granat, Punica granatum, kwas punikowy, ekstrakt z granatu, sok z granatu