patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
sobota, 08.08.2020
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2016, 19(1): 6-11pldodaj do koszyka

Łopian większy - chwast, czy cenny surowiec kosmetyczny


Beata W. Domagalska, Marta Cybulska

Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia w Warszawie

Streszczenie
Łopian (Arctium lappa L.) to popularna roślina uważana za chwast w naszej strefie klimatycznej, podczas gdy w krajach Azji Wschodniej, łopian jest uprawiany jako warzywo (korzeń) i roślina lecznicza. W ostatnich latach, łopian był szeroko badany pod kątem składników aktywnych zawartych w korzeniu, liściach i nasionach, oraz ich właściwości fizykochemicznych i biochemicznych. Badania te potwierdzają przeciwrodnikowe, przeciwutleniające i antybakteryjne działanie surowców z łopianu. Z praktycznego punktu widzenia, nieobrany korzeń łopianu, który nie został poddany obróbce cieplnej najlepiej nadaje się do wytwarzania surowców kosmetycznych. Ekstrakty z łopianu charakteryzują się zdolnością hamowania wzrostu niektórych drobnoustrojów (m. in. endodontycznych) więc mogą one być stosowane w mydłach antybakteryjnych i pastach do zębów. Chociaż surowce kosmetyczne z korzeni, nasion, owoców lub liści łopianu wykazują właściwości istotne przy projektowaniu kosmetyków oraz są dostępne na rynku, nadal są rzadko stosowane w kosmetykach.

Słowa kluczowe: łopian większy, Arctium lappa, aktywność przeciwrodnikowa, polifenole, fruktany, kosmetologia