patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
sobota, 16.10.2021
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2016, 19(2): 98-103pldodaj do koszyka

Źródło młodości tkwi w winorośli - zastosowanie winorośli właściwej (Vitis vinifera) w kosmetologii


Anna Czajkowska 1/, Natalia Pawłowska 2/, Anna Bielawska 1/

1/ Samodzielna Pracownia Biotechnologii, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
2/ Zakład Syntezy i Technologii Środków Leczniczych, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Streszczenie
W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania substancjami naturalnymi i ich zastosowaniem w technologii kosmetyków. Interesującym naturalnym surowcem, który z powodzeniem może być użyty jako komponent do otrzymywania produktów kosmetycznych jest winorośl właściwa (Vitis vinifera). Jest ona źródłem wielu cennych składników, jednak na szczególną uwagę zasługują zawarte w niej związki polifenolowe. Do głównych polifenoli, obecnych w owocach i nasionach winogron zaliczamy oligomeryczne proantocyjanidyny oraz resweratrol. Polifenole winorośli są bardzo silnymi naturalnymi antyoksydantami, które wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwhistaminowe. Kosmetyki na bazie winorośli właściwej działają na skórę nawilżająco, a wysoka zawartość przeciwutleniaczy opóźnia procesy jej starzenia. Produkty te, poprzez wzmocnienie struktur kolagenowych skóry sprawiają, że odzyskuje ona elastyczność, staje się napięta i aksamitna w dotyku. Aktywne składniki winorośli wpływają także korzystnie na stan naczyń krwionośnych, stymulują mikrokrążenie skóry, przyspieszają regenerację tkanek oraz gojenie ran. Winogrona są również cennym źródłem związków, chroniących skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, w tym promieniowaniem UV, dając obiecujące wyniki w chemoprewencji nowotworów skóry. Duże znaczenie w kosmetyce ma także olej z pestek winogron. Pozawala on na utrzymanie bariery lipidowej naskórka oraz normalizuje pracę gruczołów łojowych. Obecnie, zarówno ekstrakty, jak i olej z tej rośliny są istotnymi składnikami stosowanymi w kosmetykach pielęgnacyjnych. Są one również coraz szerzej wykorzystywane w leczeniu wspomagającym niektórych schorzeń dermatologicznych.

Słowa kluczowe: Vitis vinifera, winorośl, winogrona, polifenole, kosmetyki, skóra