patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
sobota, 16.10.2021
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2016, 19(2): 156-160pldodaj do koszyka

Zastosowanie cukru trzcinowego w recepturze peelingów kosmetycznych


Agnieszka Kulawik-Pióro 1/, Karolina Tracz 2/

1/ Instytut Chemii i Technologii Organicznej, Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej, Kraków, Politechnika Krakowska
2/ Centrum Kosmetyki Profesjonalnej w Wieliczce

Streszczenie
Wprowadzenie. Peelingi cukrowe skutecznie usuwają zanieczyszczenia oraz obumarłe komórki zewnętrznej warstwy naskórka i tym samym pobudzają skórę do regenerowania się.
Cel. Celem pracy była analiza właściwości fizykochemicznych peelingów rynkowych i wg receptury własnej zawierających w recepturze cukier trzcinowy.
Materiał i metody. Zbadano 3 peelingi rynkowe i 3 wg receptury własnej. Oceniono ich właściwości fizykochemiczne, reologiczne i organoleptyczne.
Wyniki. Badania wykazały, że cukier trzcinowy stanowi doskonały surowiec do ich produkcji. Peelingi, w których kształt drobin cukru był ostry oraz ilość kryształów była największa powodowały najlepsze złuszczanie martwego naskórka. W zależności od tego jakie składniki zawarte są w fazie tłuszczowej różnią się oceny peelingów w testach konsumenckich.
Wnioski. Dla konsumenta coraz częściej mniej ważny jest wygląd i zapach kosmetyku, ale jakość i naturalność jego składników, spełniane funkcje natłuszczające oraz filmotwórcze. Istotne jest aby peeling podczas aplikacji był odpowiednio tłusty i nie rozsypywał się.

Słowa kluczowe: peelingi kosmetyczne, cukier trzcinowy, właściwości organoleptyczne