patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
czwartek, 18.04.2024
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2017, 20(3): 212-216pldodaj do koszyka

Właściwości dermatologiczne produktów kosmetycznych na bazie owsa (Avena sativa L.)


Magdalena K. Biesiadecka 1/, Barbara Drygaś 2/

1/ Zakład Genetyki, Pozawydziałowy Zamiejscowy Wydział Biotechnologii Stosowanej i Nauk Podstawowych Uniwersytetu Rzeszowskiego w Kolbuszowej
2/ Katedra Bioenergetyki i Analizy Żywności, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski w Rzeszowie

Streszczenie
Właściwości kliniczne i dermatologiczne owsa wynikają z jego składu chemicznego.Dzięki dodatkom olejów i ekstraktów owsianych, produkty kosmetyczne tworzone na ich bazieuzyskująte właściwości. Przykładowo,wysoka zawartość skrobi i β-glukanu jest odpowiedzialna za funkcje ochronne i nawilżające. Obecność różnych typów fenoli nadaje produktom z dodatkiem wyciągów owsianych właściwości przeciwutleniającychi przeciwzapalnych. Niektóre z fenoli owsa działają również jako silne absorbery UV. Działanie oczyszczające kosmetyków z dodatkiem izolatów owsianychowsa warunkowane jest głównie obecnością saponin.

Słowa kluczowe: owies, Avena sativa L., β-glukan, kosmetyki