Właściwości dermatologiczne produktów kosmetycznych na bazie owsa (Avena sativa L.)Magdalena K. Biesiadecka 1/, Barbara Drygaś 2/ 1/ Zakład Genetyki, Pozawydziałowy Zamiejscowy Wydział Biotechnologii Stosowanej i Nauk Podstawowych Uniwersytetu Rzeszowskiego w Kolbuszowej 2/ Katedra Bioenergetyki i Analizy Żywności, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski w Rzeszowie Streszczenie Właściwości kliniczne i dermatologiczne owsa wynikają z jego składu chemicznego.Dzięki dodatkom olejów i ekstraktów owsianych, produkty kosmetyczne tworzone na ich bazieuzyskująte właściwości. Przykładowo,wysoka zawartość skrobi i β-glukanu jest odpowiedzialna za funkcje ochronne i nawilżające. Obecność różnych typów fenoli nadaje produktom z dodatkiem wyciągów owsianych właściwości przeciwutleniającychi przeciwzapalnych. Niektóre z fenoli owsa działają również jako silne absorbery UV. Działanie oczyszczające kosmetyków z dodatkiem izolatów owsianychowsa warunkowane jest głównie obecnością saponin. Słowa kluczowe: owies, Avena sativa L., β-glukan, kosmetyki |