patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
sobota, 08.08.2020
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2018, 21(1): 45-48pldodaj do koszyka

Mleko, białka mleka a trądzik


Laura Piejko

Katedra Fizjoterapii w Chorobach Narządów Wewnętrznych, Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach
Wydział Medyczny, Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa w Katowicach

Streszczenie
Etiopatogeneza trądziku jest złożona i nie do końca wyjaśniona. Istotną rolę w powstawaniu zmian trądzikowych odgrywają: łojotok, nadmierna keratynizacja mieszkowa, namnażanie bakterii Propionibacterium acnes, rozwój odczynu zapalnego, czynniki hormonalne i uwarunkowania genetyczne. Inne czynniki to: zaburzenia immunologiczne, nadmierna reaktywność mieszków włosowych, czynniki psychologiczne, fizykalne, a nawet tło jatrogenne. Obecnie, coraz więcej doniesień naukowych wskazuje na istotny wpływ diety bogatej w mleko i produkty mleczne oraz zawierającej pokarmy o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym na stymulację produkcji łoju i powstawanie trądziku.

Słowa kluczowe: mleko, insulina, trądzik, dieta