Znaczenie witaminy C w kosmetologii oraz "nowe" egzotyczne źródła jej pozyskiwania - acerola, camu-camu i papajaKarolina Stańczyk, Agnieszka Szopa, Halina Ekiert Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej, Wydział Farmaceutyczny, Collegium Medicum Uniwersytet Jagielloński Streszczenie W pracy zebrano podstawowe informacje dotyczące witaminy C - jej właściwości fizyko-chemiczne, drogi jej biogenezy w organizmach roślinnych i zwierzęcych oraz rolę w procesach fizjologicznych u człowieka. Przedstawiono mechanizmy jej działania antyoksydacyjnego. Omówiono ważną rolę i zastosowanie witaminy C w kosmetologii. Przypomniano znane środkowo-europejskie gatunki roślin będące źródłem tej witaminy. Zasadniczą część pracy poświęcono charakterystyce botaniczno-chemicznej trzech egzotycznych gatunków roślin: Malpighia glabra (acerola), Myrciaria dubia (camu-camu) i Carica papaya (papaja), których owoce są bogatym, naturalnym źródłem witaminy C. Owoce tych roślin robią w Europie i Polsce karierę, zarówno jako nowe atrakcyjne surowce kosmetyczne, farmaceutyczne i prozdrowotne. Praca jest wzbogacona w cenne informacje z bazy CosIng dotyczące pochodnych witaminy C, oraz różnych form surowców ze scharakteryzowanych gatunków roślin, dopuszczonych do wykorzystania przez przemysł kosmetyczny. Słowa kluczowe: rola witaminy C w kosmetologii, kwas askorbinowy, acerola, camu-camu, papaja |