patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
czwartek, 28.03.2024
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2018, 21(4): 280-289pldodaj do koszyka

Znaczenie witaminy C w kosmetologii oraz "nowe" egzotyczne źródła jej pozyskiwania - acerola, camu-camu i papaja


Karolina Stańczyk, Agnieszka Szopa, Halina Ekiert

Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej, Wydział Farmaceutyczny, Collegium Medicum Uniwersytet Jagielloński

Streszczenie
W pracy zebrano podstawowe informacje dotyczące witaminy C - jej właściwości fizyko-chemiczne, drogi jej biogenezy w organizmach roślinnych i zwierzęcych oraz rolę w procesach fizjologicznych u człowieka. Przedstawiono mechanizmy jej działania antyoksydacyjnego. Omówiono ważną rolę i zastosowanie witaminy C w kosmetologii. Przypomniano znane środkowo-europejskie gatunki roślin będące źródłem tej witaminy. Zasadniczą część pracy poświęcono charakterystyce botaniczno-chemicznej trzech egzotycznych gatunków roślin: Malpighia glabra (acerola), Myrciaria dubia (camu-camu) i Carica papaya (papaja), których owoce są bogatym, naturalnym źródłem witaminy C. Owoce tych roślin robią w Europie i Polsce karierę, zarówno jako nowe atrakcyjne surowce kosmetyczne, farmaceutyczne i prozdrowotne. Praca jest wzbogacona w cenne informacje z bazy CosIng dotyczące pochodnych witaminy C, oraz różnych form surowców ze scharakteryzowanych gatunków roślin, dopuszczonych do wykorzystania przez przemysł kosmetyczny.

Słowa kluczowe: rola witaminy C w kosmetologii, kwas askorbinowy, acerola, camu-camu, papaja