patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
czwartek, 25.04.2019
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2019, 22(1): 54-59pldodaj do koszyka

Evaluation of the effectiveness of baking yeast on the skin of hair and nails


Faustyna Kuros

Instytut Nauk o Zdrowiu, Podhalańska Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowy Targu

Streszczenie
Wprowadzenie. Drożdże piekarnicze Saccharomyces cerevisiae są bogate w witaminy z grupy B, dzięki którym zawdzięczamy lepsze samopoczucie, lepszy sen i dobre trawienie oraz piękną cerę, włosy i paznokcie. W drożdżach znajduje się wiele cennych składników potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu, substancje białkowe, kwasy nukleinowe, związki tłuszczowe, sole mineralne oraz witaminy.
Cel. Celem pracy było badanie oceny skuteczności działania drożdży piekarniczych na skórę, włosy i paznokcie, obserwację efektów działania oraz poznanie opinii uczestniczek odnośnie skuteczności badanego preparatu.
Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 36 zdrowych kobiet (ochotniczek) w wieku 20-30 lat, które miały problemy ze skórą, włosami lub paznokciami. Kobiety te przyjmowały suplement diety drożdżowo-witaminowy przez 30 dni w zalecanej dawce (trzy tabletki, trzy razy dziennie). Przygotowaną kartę obserwacji wypełniano dwukrotnie, w 15 dniu trwania badania i ponownie tę samą kartę po zakończeniu badania.
Wyniki. 97% kobiet ukończyło badanie. Na podstawie subiektywnych opinii odnotowanych w kartach obserwacji zebranych od uczestniczek badania można potwierdzić skuteczność działania drożdży piekarniczych (97% po 15 dniach kuracji, 100% po 30 dniach kuracji).
Wnioski. Badania wykazały iż drożdże zapobiegają wypadaniu włosów, niwelują niedoskonałości na skórze oraz wzmacniają paznokcie zapobiegając łamliwości i rozdwajaniu. Ponadto badanie potwierdziło prozdrowotne działanie drożdży, dobrą jakość a także bezpieczeństwo stosowania.

Słowa kluczowe: drożdże piekarnicze, Saccharomyces cerevisiae, suplementy diety, ocena skuteczności