patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
środa, 25.11.2020
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2020, 23(2): 70-76endodaj do koszyka

Alergie na wybrane konserwanty


Jacek Arct 1/, Aurelia Chartonowicz 2/, Katarzyna Pytkowska 3/

1/ Fundacja dr Seidla w Warszawie
2/ Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia w Warszawie
3/ Uczelnia Medyczna im. Marii Skłodowskiej Curie w Warszawie

Streszczenie
Alergie kontaktowe na kosmetyki stają się coraz bardziej powszechne. Jedną z tego przyczyn są konserwanty dodawane do kosmetyków w celu zwiększenia ich trwałości. Organy UE odpowiedzialne za bezpieczeństwo kosmetyków problem alergii traktują czasami z nienależytą uwagą. Przykładem tego są izotiazolinony. Do niedawna były to jedne z najpopularniejszych konserwantów, mimo licznych sygnałów o alergogennym działaniu tych związków dochodzących z poważnych środowisk naukowych. Metyloizotiazolinon i metylochloroizotiazolinon, początkowo uważane za całkowicie bezpieczne, były stopniowo wycofywane z wyrobów kosmetycznych, aż w końcu na początku 2018 roku całkowicie zakazane. Niemniej w wyrobach chemii gospodarczej i w różnych przedmiotach codziennego użytku nadal stosuje się metyloizotiazlonon i inne pochodne izotiazolinonu dające krzyżowe reakcje uczuleniowe. Jest to jedna z głównych przyczyn tzw. epidemii alergii na kosmetyki.

Słowa kluczowe: kosmetyki, alergia, konserwanty, izotiazolinon, wyroby użytku