Alergie na wybrane konserwantyJacek Arct 1/, Aurelia Chartonowicz 2/, Katarzyna Pytkowska 3/ 1/ Fundacja dr Seidla w Warszawie 2/ Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia w Warszawie 3/ Uczelnia Medyczna im. Marii Skłodowskiej Curie w Warszawie Streszczenie Alergie kontaktowe na kosmetyki stają się coraz bardziej powszechne. Jedną z tego przyczyn są konserwanty dodawane do kosmetyków w celu zwiększenia ich trwałości. Organy UE odpowiedzialne za bezpieczeństwo kosmetyków problem alergii traktują czasami z nienależytą uwagą. Przykładem tego są izotiazolinony. Do niedawna były to jedne z najpopularniejszych konserwantów, mimo licznych sygnałów o alergogennym działaniu tych związków dochodzących z poważnych środowisk naukowych. Metyloizotiazolinon i metylochloroizotiazolinon, początkowo uważane za całkowicie bezpieczne, były stopniowo wycofywane z wyrobów kosmetycznych, aż w końcu na początku 2018 roku całkowicie zakazane. Niemniej w wyrobach chemii gospodarczej i w różnych przedmiotach codziennego użytku nadal stosuje się metyloizotiazlonon i inne pochodne izotiazolinonu dające krzyżowe reakcje uczuleniowe. Jest to jedna z głównych przyczyn tzw. epidemii alergii na kosmetyki. Słowa kluczowe: kosmetyki, alergia, konserwanty, izotiazolinon, wyroby użytku |