patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
poniedziałek, 08.03.2021
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2020, 23(3): 188-192endodaj do koszyka

Konserwanty w rynkowych kosmetykach myjących


Jacek Arct 1/, Aleksandra Słyk 2/, Katarzyna Pytkowska 3/, Martyna Makowska 2/

1/ Fundacja dr Seidla w Warszawie
2/ Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia w Warszawie
3/ Uczelnia Medyczna im. Marii Skłodowskiej Curie w Warszawie

Streszczenie
Wprowadzenie. Różne konserwanty wykazują inną skuteczność przeciwko grzybom, drożdżom, bakteriom Gram-dodatnim oraz Gram-ujemnym. W zalecanych stężeniach konserwanty muszą być bezpieczne dla użytkownika. Nie powinny zakłócać naturalnej mikroflory skóry ani przenikać przez nią. Przy doborze konserwantu należy uwzględnić recepturę kosmetyku, jego przeznaczenie, oraz rodzaj opakowania. Ważnymi parametrami są tu m.in. aktywność wody oraz pH kosmetyku.
Cel. Celem pracy była analiza stosowania konserwantów w preparatach myjących obecnych na rynku polskim.
Materiały i metody. Przeprowadzono analizę substancji konserwujących z oficjalnej listy, wymienionych na etykietach 150 dostępnych na polskim rynku kosmetyków myjących. Otrzymane wyniki porównano z rezultatami analogicznych badań przeprowadzonych przed 6 laty.
Wyniki. Stwierdzono istotną zmianę profilu stosowanych konserwantów, przede wszystkim w kierunku wprowadzania surowców uznanych przez ogół konsumentów za ekologiczne. Zaobserwowano również prawie całkowite zaniechanie użycia parabenów. Stwierdzono że wiodącym konserwantem jest Sodium Benzoate, wymieniony w składach 58% produktów.
Wnioski. Nie obserwuje się prób doboru układu konserwującego do receptury, producenci mają swoje "ulubione" substancje które stosują we wszystkich recepturach danej marki.

Słowa kluczowe: kosmetyki myjące, konserwanty, częstość użycia, trendy, benzoesan sodu, parabeny