patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
piątek, 07.05.2021
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2008, 11(3): 197-209pl,endodaj do koszyka

Olejek paczulowy w kosmetyce i wyrobach perfumeryjnych


Joanna Borowiecka, Marta Kozłowska, Patrycja Modlińska-Qawoq

Zakład Środków Zapachowych, Katedra Kosmetologii, Wydział Farmaceutyczny Uniwersytetu Medycznego w Łodzi

Streszczenie
Olejek paczulowy (patchouli oil) jest obecny we wszystkich częściach rośliny z gatunku paczula (Pogostemon cablin). Świeżo destylowany ma zielony kolor i intensywny drzewno-ziemisto-kamforowy zapach. Głównymi składnikami olejku są: paczulol, α-paczulen, α-bulnezen i β-kariofilen. Olejek jest składnikiem mieszanek aromaterapeutycznych stosowanych w stanach depresyjnych i leczeniu trądziku. W wyrobach perfumeryjnych jest składnikiem kompozycji zapachowych: drzewnych, drzewno-kwiatowych, drzewno-korzennych, szyprowych i fougere. Obecnie przemysł perfumeryjny wykorzystuje syntetyczne związki o zapachu paczuli.

Słowa kluczowe: paczula, kosmetyka, perfumy