Owies (Avena sativa) - niedoceniona roślina kosmetycznaJacek Arct 1/, Katarzyna Pytkowska 2/, Aleksandra Piech 3/ 1/ Dr Seidel´s Foundation, Warsaw 2/ Maria Skłodowska-Curie Medical Academy in Warsaw 3/ Academy of Cosmetics and Health Care, Warsaw Streszczenie Owies należy do powszechnie uprawianych zbóż. Zawiera szereg substancji kosmetycznie czynnych - proteiny i β-glukan działające nawilżająco i immunostymulująco, oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, tworzące warstwę okluzyjną, w tym szczególnie cenny dla skóry kwas linolenowy oraz m.in. kwasy oddziałujące na receptory PPAR. Ma silne właściwości przeciwutleniające związane z obecnością specyficznych pochodnych fenolokwasów - awentramidów i klasycznych fenolokwasów, flawonoidów i witaminy E w wyjątkowo aktywnej postaci α-tokotrienolu. Zawiera także specyficzne ceramidy roślinne m.in. poprawiające stan bariery naskórkowej. Dzięki tym substancjom owies i jego przetwory znalazły zastosowanie w kosmetyce pielęgnacyjnej jako produkty multifunkcyjne o wielokierunkowym działaniu. Stosuje się je jako substancje zapobiegające starzeniu się skóry, do pielęgnacji cery atopowej, skłonnej do podrażnień i szczególnie wrażliwej. Rynek surowcowy oferuje przetwory i ekstrakty owsiane. Ponadto owies w postaci płatków jest ogólnie dostępny. Mimo tego liczba kosmetyków "owsianych" jest ciągle niewielka, co wydaje się niezrozumiałe przy panującej modzie na produkty naturalne. Słowa kluczowe: owies, proteiny, β-glukan, olej owsiany, kwasy fenolowe, ceramidy roślinne |