ParabenyJacek Arct 1/, Magdalena Krulikowska 2/ 1/ Fundacja dr Seidla w Warszawie 2/ Action Poland sp. z o.o. Streszczenie Parabeny są szeroko stosowanymi i skutecznymi konserwantami pochodnymi kwasu 4-hydroksybenzoesowego, używanymi od kilkudziesięciu lat w żywności farmacji i kosmetyce. Ich toksycznego działania, endokrynologicznych zaburzeń, rakotwórczości lub genotoksyczności nigdy nie potwierdzono u ludzi. Obawy dotyczące ksenoestrogenności parabenów, są poparte zbiorem dowodów in vitro i zwierzęcych in vivo, rzeczywisty wpływ na zdrowie ludzkie jest dalekie od jasności. Odkrycie parabenów w tkance nowotworowej nie jest jednoznacznym dowodem na ich toksyczność. Usuwanie parabenów z produktów konsumenckich i zastępowanie ich innymi konserwantami może prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Nadal istnieją dowody naukowe na toksyczność parabenów są jednak przez SCCP uważane za całkowicie bezpieczne składniki kosmetyków. Ich stosowanie w kosmetykach jest przez tę instytucję prawnie ograniczone. Potrzebne są dalsze badania, aby przezwyciężyć kontrowersje na ich temat. Słowa kluczowe: parabeny, estry kwasu 4-hydroksybenzoesowego, kosmetyki, konserwanty, toksyczność, nowotwory |