Znaczenie wpływu diety na skórę u kobiet w okresie okołomenopauzalnymMagdalena Kurkiewicz, Aleksandra Moździerz Katedra i Zakład Toksykologii i Bioanalizy Wydziału Nauk Farmaceutycznych w Sosnowcu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach Streszczenie Dieta ma ogromny wpływ na kondycję całego organizmu, w tym bardzo duży na jakość skóry człowieka. Skóra kobiet w okresie okołomenopauzalnym jest szczególnie narażona na negatywny wpływ czynników zewnętrznych, ponieważ z powodu zmian hormonalnych zmienia się jej fizjologia - staje się cieńsza, przesuszona i podatna na infekcje. Do schorzeń skóry charakterystycznych dla tego okresu można zaliczyć m.in. zanikowe zapalenie sromu i pochwy, liszaj twardzinowy sromu, hirsutyzm twarzy, czołowe łysienie oraz napadowy rumień twarzy. Bardzo istotne jest zatem suplementowanie zarówno podstawowych składników odżywczych w odpowiedniej, jak najzdrowszej formie (białka, tłuszcze, witaminy) jak i stosowanie związków naśladujących działanie hormonów, o które organizm w tym okresie jest zubożały - mowa o fitoestrogenach. Związki te przypominają budową estrogeny bardzo istotne w utrzymaniu organizmu kobiety w naturalnej homeostazie; poza niwelowaniem uciążliwych objawów menopauzalnych wykazują działanie protekcyjne przed osteoporozą, miażdżycą oraz działają antynowotworowo. Słowa kluczowe: dieta, skóra, menopauza, fitoestrogeny |