Dieta, jako czynnik obciążający w trądziku pospolitym - charakterystyka etiologii i czynnika patogenetycznegoAnastazja Okoń 1/, Kamila Michalak 2/, Małgorzata Czerny 2/, Paulina Budzanowska 2/ 1/ Koło Naukowe Wyższej Szkoły Fizjoterapii z siedzibą we Wrocławiu 2/ Wyższa Szkoła Fizjoterapii z siedzibą we Wrocławiu Streszczenie Trądzik pospolity jest jedną z najczęściej występujących chorób dermatologicznych. Patogeneza powstawania choroby nie jest jednoznaczna, a to oznacza, że wiele czynników, zarówno o charakterze wewnętrznym, jak i zewnętrznym może mieć wpływ na rozwój i przebieg choroby - stąd przyjmuje się, że schorzenie to jest zaburzeniem polietiologicznym. Zapoznanie się z przyczyną powstawania trądziku pospolitego jest kluczowe do podjęcia się terapii holistycznej, głównie wprowadzenia odpowiedniej diety, leczenia dermatologicznego, wdrożenia pielęgnacji kosmetycznej w domu jak również zabiegi wspomagające leczenie trądziku. Przypadłość ta polega na przewlekłym zapaleniu mieszków włosowo-łojowych, a wśród głównych czynników, powodujących powstawanie trądziku, możemy wyróżnić: predyspozycje genetyczne, zaburzenie funkcjonowania gospodarki hormonalnej, nadmierną aktywność gruczołów łojowych, wzmożone wydzielanie łoju, zaburzenie keratynizacji ujść mieszków włosowych, które prowadzi do zablokowania gruczołów łojowych, kolonizacja bakterii Propionibacterium acnes w obrębie ujść mieszków włosowych, rozwój stanu zapalnego czy niewłaściwa dieta. Słowa kluczowe: trądzik pospolity, gospodarka hormonalna, gruczoły łojowe, mieszki włosowo-łojowe, stan zapalny, zaskórnik otwarty, zaskórnik zamknięty |