patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
poniedziałek, 28.04.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2003, 6(3): 188-192pl,endodaj do koszyka

Zastosowanie chmielu zwyczajnego w medycynie i kosmetologii


Marek Cieśliński, Paweł Idowski

Zakład Syntezy i Technologii Środków Leczniczych Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi

Streszczenie
Tematem niniejszego artykułu jest chmiel zwyczajny (Humulus lupulus), szczególnie zaś uwzględniono jego właściwości oraz zastosowanie. W męskich kwiatostanach chmielu, w tzw. szyszkach, zawarty jest cały szereg substancji czynnych, co jest powodem ich szerokiego wykorzystania, nie tylko w przetwórstwie spożywczym, gdzie używany jest głównie przy produkcji piwa, ale także w medycynie, w ziołolecznictwie i w kosmetologii. Niezmiernie interesujące wydaje się być jego działanie przeciwbakteryjne i estrogenne. Chmiel stosowany bywa obecnie w farmacji jako składnik mieszanek uspakajających i rozkurczowych; w kosmetyce zaś wykorzystuje się go do szamponów wzmacniających włosy, płynów do kąpieli oraz w preparatach antyageing.

Słowa kluczowe: chmiel zwyczajny, szyszki chmielowe, działanie przeciwbakteryjne i estrogenne