Fakty i fikcje o nipaginachLucjusz Zaprutko, Tomasz Zaprutko Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Polska Streszczenie Estry kwasu para-hydroksybenzoesowego, powszechnie znane pod nazwami parabeny albo nipaginy, od wielu dziesięcioleci stosowane są jako skuteczne środki konserwujące w produkcji kosmetyków, leków i produktów spożywczych. Charakteryzują się one dobrą skutecznością, szczególnie w odniesieniu do bakterii Gram-dodatnich i pleśni. Do niedawna były uznawane również za wysoce bezpieczne. W ostatnich latach, po zastosowaniu ich w dużych, praktycznie niestosowanych dawkach stwierdzono, że mogą one wykazywać uboczne działanie estrogenne oraz gromadzić się w komórkach raka piersi. Wzbudziło to pewien niepokój wśród użytkowników wyrobów zawierających te związki. Aktualne stanowisko SCCP (Europejskiego Komitetu Naukowego ds. Bezpieczeństwa Produktów Konsumenckich) oraz Komisji wielu farmakopei narodowych jednoznacznie wskazuje na możliwość ich bezpiecznego stosowania, z zastrzeżeniem nie przekraczania dopuszczalnych stężeń. Słowa kluczowe: konserwanty, parabeny, nipaginy, bezpieczeństwo stosowania |