Wpływ olejowego wyciągu z nagietka na parametry reologiczne i dostępność farmaceutyczną chlorowodorku morfiny z modelowych maściGrażyna Samczewska Zakład Farmacji Aptecznej, Katedra Farmacji Stosowanej, Uniwersytet Medyczny w Łodzi Streszczenie Wstęp. Obecność receptorów opioidowych w tkankach obwodowych stworzyła możliwość miejscowego stosowania morfiny lub innych analgetyków opioidowych na zmienioną chorobowo skórę lub błony śluzowe. W procesie miejscowego leczenia bolesnych stanów chorobowych ważne jest nie tylko usuwanie dolegliwości bólowych, ale również wpływanie na szybsze i łatwiejsze gojenie się ran. Działanie takie wykazują m.in. wyciągi z nagietka. Cel. Celem pracy było zaprojektowanie receptury maści przeciwbólowych z chlorowodorkiem morfiny (CM) i olejowym (parafinowym) wyciągiem z kwiatów nagietka, zbadanie ich właściwości fizykochemicznych oraz dostępności farmaceutycznej soli morfiny z modelowych maści o różnych zawartościach procentowych wyciągu. Materiały i metodyka. Badaniom poddano podłoża i maści sporządzone na bazie euceryny, różniące się zawartością parafiny ciekłej lub olejowego wyciągu z nagietka (WN). Rozsmarowywalność preparatów zbadano metodą ekstensometryczną. Metodą potencjometryczną zmierzono pH wytworzonych maści. Parametry lepkościowe wyznaczono przy użyciu reometru cyfrowego typu stożek-płytka. Badanie dostępności farmaceutycznej morfiny przeprowadzono metodą spektrofotometryczną. Wyniki. Chlorowodorek morfiny (CM) i olejowy wyciąg z nagietka (WN) obniżają pH maści, ale pozostaje ono w zakresie tolerowanym przez skórę. Rozsmarowywalność rośnie a lepkość maleje wraz ze wzrostem zawartości WN. Modelowe maści są silnie tiksotropowe. CM uwalnia się mniej efektywnie z maści o wyższym stężeniu WN. Wnioski. Wraz ze wzrostem stężenia parafiny ciekłej w maściach bez WN rosną stałe szybkości dyfuzji CM. Odwrotnie kształtuje się zależność między stężeniem WN a stałą szybkości dyfuzji CM. Słowa kluczowe: maści, chlorowodorek morfiny, olejowy wyciąg z nagietka, lepkość, dostępność farmaceutyczna |