patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
czwartek, 13.03.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2011, 14(4): 266-272endodaj do koszyka

Wybrane oleje roślinne i olejki eteryczne stosowane w przemyśle kosmetycznym


Joanna Płocica 1/, Barbara Tal-Figiel 2/

1/ Małopolska Wyższa Szkoła Zawodowa im. Józefa Dietla w Krakowie
2/ Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki w Krakowie

Streszczenie
Wprowadzenie. Oleje roślinne i olejki eteryczne posiadają szerokie spektrum właściwości, które znajdują zastosowanie w różnych dziedzinach kosmetyki. Wykazują one działanie nawilżające, ściągające, opóźniające procesy starzenia, pochłaniają promienie UV, wybielają i likwidują przebarwienia skóry. Świat roślin stanowi jedno z głównych źródeł surowców, wykorzystywanych w wielu dziedzinach naszego życia.
Cel. Celem pracy było sprawdzenie, jak potencjalne konsumentki oceniają kremy, wyprodukowane sposobem domowym, zawierające olej z pestek winogron i olej z kiełków pszenicy oraz olejek neroli i lawendy.
Materiał i metody. Wykonano samodzielnie dwie emulsje kosmetyczne, pierwsza na bazie oleju z pestek winogron i olejku lawendowego, druga na bazie oleju z kiełków pszenicy i olejku neroli. Przeprowadzono analizę organoleptyczną emulsji. Oceniono następujące właściwości organoleptyczne: zapach, konsystencję, barwę, rozprowadzanie na skórze.
Wyniki. Wykazano, iż najbardziej przyjemny zapach posiada krem zawierający olej z kiełków pszenicy i olejek neroli. Natomiast w kategorii rozprowadzania i konsystencji kosmetyku posiada krem zawierający olej z pestek winogron i olejek lawendowy. Z badań, dotyczących barwy, stwierdzono, że obydwa kremy posiadają intensywną barwę.
Wnioski. Rozprowadzanie kosmetyku na skórze ma ścisły związek z konsystencją. Preparaty posiadające lekką konsystencję łatwiej i szybciej się wchłaniają w skórę.

Słowa kluczowe: olej z pestek winogronu, olej z kiełków pszenicy, olejek neroli, olejek lawendowy, kosmetyk, właściwości organoleptyczne