Charakterystyka, właściwości oraz metody oznaczania związków zapachowych na przykładzie geraniolu w produktach kosmetycznychJustyna Ziemblińska, Patryk Bielecki, Wiesław Wasiak Zakład Chemii Analitycznej, Wydział Chemii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu Streszczenie W pracy omówiono główne czynniki wpływające na rejestrację zapachu oraz wpływ budowy chemicznej związków zapachowych na ich woń. Przedstawiono podział związków zapachowych w zależności od ich pochodzenia oraz ze względu na obecność określonych grup funkcyjnych w cząsteczce. Dokonano wyszczególnienia potencjalnie alergennych związków zapachowych stosowanych w produktach kosmetycznych na tle aktualnie obowiązujących regulacji prawnych. Zaprezentowano również charakterystykę fizykochemiczną, właściwości, metody syntezy oraz pozyskiwania geraniolu (3,7-dimetylo-2,6-dien-1-olu) - jednego z najpopularniejszych odorantów, będącym jednocześnie związkiem zdolnym do wywoływania reakcji alergicznych. Słowa kluczowe: geraniol, terpeny, związki zapachowe, struktura zapachu, alergeny |