patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
piątek, 14.03.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2014, 17(4): 271-278pldodaj do koszyka

Wybrane składniki pochodzenia roślinnego wykorzystywane w orientalnych kompozycjach perfumeryjnych


Karolina Boryna 1/, Joanna Borowiecka 2/

1/ Valeant sp. z o.o. sp.j.
2/ Wyższa Szkoła Informatyki i Umiejętności w Łodzi

Streszczenie
Substancje zapachowe wykorzystywane do produkcji wyrobów perfumeryjnych i kosmetycznych pozyskiwane są ze źródeł naturalnych: roślinnych lub zwierzęcych. Trudność w pozyskiwaniu surowców ze źródeł naturalnych i wysokie koszty ich otrzymywania powoduje, że coraz częściej przemysł wykorzystuje substancje syntetyczne. Surowce pochodzenia roślinnego pozyskiwane są ze wszystkich części roślin, z których otrzymuje się: olejki, hydrolaty, absoluty, rezynoidy, ekstrakty, pomady, konkrety, żywice i balsamy. Do kompozycji perfumeryjnych i baz zapachowych kosmetyków z linii orientalnej są wprowadzane w formie: tynktury (np. wanilii, bobu Tonka), absolutu (np. mchu dębowego, bobu Tonka), rezynoidu (np. labdanum, mirry, olibanum, opoponaks i styraks). Szeroko wykorzystywane są olejki eteryczne, takie jak: sandałowy, paczulowy, ambretowy, cynamonowy z kory, imbirowy i olibanowy. Do nuty dolnej wyrobów z grupy orientalnej wprowadzają zapach ciepły, słodki, żywiczny, balsamiczny z nutami drzewnymi i zwierzęcymi. W zaleceniach IFRA nie ma ograniczeń do wykorzystywania surowców pochodzenia roślinnego stosowanych do wyrobów perfumeryjnych z linii orientalnej.

Słowa kluczowe: roślinne substancje zapachowe, perfumy, linia orientalna