Wybrane składniki pochodzenia roślinnego wykorzystywane w orientalnych kompozycjach perfumeryjnychKarolina Boryna 1/, Joanna Borowiecka 2/ 1/ Valeant sp. z o.o. sp.j. 2/ Wyższa Szkoła Informatyki i Umiejętności w Łodzi Streszczenie Substancje zapachowe wykorzystywane do produkcji wyrobów perfumeryjnych i kosmetycznych pozyskiwane są ze źródeł naturalnych: roślinnych lub zwierzęcych. Trudność w pozyskiwaniu surowców ze źródeł naturalnych i wysokie koszty ich otrzymywania powoduje, że coraz częściej przemysł wykorzystuje substancje syntetyczne. Surowce pochodzenia roślinnego pozyskiwane są ze wszystkich części roślin, z których otrzymuje się: olejki, hydrolaty, absoluty, rezynoidy, ekstrakty, pomady, konkrety, żywice i balsamy. Do kompozycji perfumeryjnych i baz zapachowych kosmetyków z linii orientalnej są wprowadzane w formie: tynktury (np. wanilii, bobu Tonka), absolutu (np. mchu dębowego, bobu Tonka), rezynoidu (np. labdanum, mirry, olibanum, opoponaks i styraks). Szeroko wykorzystywane są olejki eteryczne, takie jak: sandałowy, paczulowy, ambretowy, cynamonowy z kory, imbirowy i olibanowy. Do nuty dolnej wyrobów z grupy orientalnej wprowadzają zapach ciepły, słodki, żywiczny, balsamiczny z nutami drzewnymi i zwierzęcymi. W zaleceniach IFRA nie ma ograniczeń do wykorzystywania surowców pochodzenia roślinnego stosowanych do wyrobów perfumeryjnych z linii orientalnej. Słowa kluczowe: roślinne substancje zapachowe, perfumy, linia orientalna |