Optymalizacja składu kremu nawilżającego na bazie cold-kremu metodą całkowitego eksperymentu czynnikowegoAnna Kurek-Górecka, Katarzyna Dramska Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach Streszczenie Wstęp. Skład kremu nawilżającego determinuje stopień jego właściwości nawilżających. Optymalizacja składu preparatu z wykorzystaniem klasycznych metod eksperymentalnych jest czasochłonna i kosztowna. Alternatywą dla metod klasycznych jest optymalizacja wykorzystująca modele matematyczne. Cel. Celem pracy była optymalizacja składu kremu nawilżającego na bazie cold-kremu w aspekcie jego właściwości nawilżających. Materiał i metody. Materiałem do badań były kremy z dodatkiem α-tokoferolu, octanu tokoferolu lub glicerolu otrzymane na bazie cold-kremu o ustalonej recepturze. Badania stopnia nawilżenia skóry prowadzono na grupie wyselekcjonowanych ochotników. Procedura optymalizacyjna była prowadzona w oparciu o całkowity eksperyment czynnikowy 2k. Wyniki. W wyniku przeprowadzonych badań otrzymano krem nawilżający, którego skład wyliczono podczas procedury optymalizacyjnej opartej na modelu matematycznym. Wnioski. Optymalizacja składu kremu nawilżającego metodą całkowitego eksperymentu czynnikowego prowadzi do otrzymania preparatu o lepszych właściwościach nawilżających. Słowa kluczowe: optymalizacja, optymalizacja składu, właściwości nawilżające, α-tokoferol, cold-krem |