Zastosowanie cukru trzcinowego w recepturze peelingów kosmetycznychAgnieszka Kulawik-Pióro 1/, Karolina Tracz 2/ 1/ Instytut Chemii i Technologii Organicznej, Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej, Kraków, Politechnika Krakowska 2/ Centrum Kosmetyki Profesjonalnej w Wieliczce Streszczenie Wprowadzenie. Peelingi cukrowe skutecznie usuwają zanieczyszczenia oraz obumarłe komórki zewnętrznej warstwy naskórka i tym samym pobudzają skórę do regenerowania się. Cel. Celem pracy była analiza właściwości fizykochemicznych peelingów rynkowych i wg receptury własnej zawierających w recepturze cukier trzcinowy. Materiał i metody. Zbadano 3 peelingi rynkowe i 3 wg receptury własnej. Oceniono ich właściwości fizykochemiczne, reologiczne i organoleptyczne. Wyniki. Badania wykazały, że cukier trzcinowy stanowi doskonały surowiec do ich produkcji. Peelingi, w których kształt drobin cukru był ostry oraz ilość kryształów była największa powodowały najlepsze złuszczanie martwego naskórka. W zależności od tego jakie składniki zawarte są w fazie tłuszczowej różnią się oceny peelingów w testach konsumenckich. Wnioski. Dla konsumenta coraz częściej mniej ważny jest wygląd i zapach kosmetyku, ale jakość i naturalność jego składników, spełniane funkcje natłuszczające oraz filmotwórcze. Istotne jest aby peeling podczas aplikacji był odpowiednio tłusty i nie rozsypywał się. Słowa kluczowe: peelingi kosmetyczne, cukier trzcinowy, właściwości organoleptyczne |