Oleje z owoców jagodowych jako cenne źródła kwasu elagowegoAleksandra Zielińska, Agnieszka Feliczak-Guzik, Izabela Nowak Pracownia Chemii Stosowanej, Wydział Chemii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu Streszczenie Polifenole obejmują szeroką grupę związków pochodzenia roślinnego, wśród których szczególną rolę dla zdrowia ludzkiego odgrywa kwas elagowy - przedstawiciel kwasów fenolowych, a zarazem dimer kwasu galusowego. Kwas elagowy występuje najczęściej w postaci wolnej lub łączy się z glukozą wiązaniem estrowym, tworząc tzw. elagotaniny - garbniki hydrolizujące. Źródłem kwasu elagowego są owoce jagodowe takie jak maliny, truskawki, jeżyny, borówki, czarna porzeczka, żurawina, jak również oleje naturalne, tłoczone na zimno z tych owoców. Kwas elagowy pełni wiele dobroczynnych funkcji dla zdrowia człowieka, bowiem zapobiega chorobom układu krążenia, wzmacnia układ odpornościowy organizmu, wykazuje silne działanie antyoksydacyjne a przede wszystkim unieczynnia związki rakotwórcze, chroniąc tym samym przed nowotworami. Budowa kwasu elagowego pozwala na ochronę DNA, redukuje częstotliwość wystąpienia mutacji, hamuje enzymy prokancerogenne oraz zapewnia aktywne działanie na wszystkich etapach wystąpienia nowotworu. Niniejszy artykuł opisuje nie tylko właściwości kwasu elagowego i elagotanin, ale również charakteryzuje oleje roślinne tłoczone na zimno z owoców jagodowych, które stanowią bogate źródło zarówno kwasów tłuszczowych, jak i polifenoli, elagotanin czy antocyjan. Słowa kluczowe: kwas elagowy, elagotaniny, właściwości przeciwnowotworowe, oleje jagodowe |