Analiza właściwości miodu pszczelego i jego produktów oraz zastosowanie w lecznictwie i kosmetologiiMichał Wiciński, Agnieszka Szlązak, Paweł Szyperski, Mateusz M. Węclewicz, Joanna Klonowska Wydział Nauk o Zdrowiu, Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie Streszczenie Miód to słodki, lepki płyn wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów, który jest zbierany i przechowywany w gniazdach lub ulach jako żywność. Miód jest także wytwarzany przez trzmiele, pszczoły stingless i inne owady błonkoskrzydłe, jak np. miód os, chociaż w mniejszej ilości i zwykle ma nieco odmienne właściwości w porównaniu do miodu z rodzaju API. Czy naprawdę te składniki miodu mogą mieć wpływ na zdrowie? Miód ma silne działanie antyoksydacyjne, antyseptyczne, lokalnie znieczulające i przeciwzapalne. Inną korzyścią jest dobre działanie nawilżające skórę. Badania potwierdzają, że miód ma silny wpływ na zdrowie ludzi i powinien być stosowany w zapobieganiu rozwoju chorób. Miód jako substancja naturalna ma pozytywny wpływ na ludzką skórę. Słowa kluczowe: miód, działanie przeciwbakteryjne, miód klasy medycznej, pszczoły, zastosowanie miodu, naturalne leczenie |