patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
piątek, 14.03.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2016, 19(4): 321-325endodaj do koszyka

Analiza właściwości miodu pszczelego i jego produktów oraz zastosowanie w lecznictwie i kosmetologii


Michał Wiciński, Agnieszka Szlązak, Paweł Szyperski, Mateusz M. Węclewicz, Joanna Klonowska

Wydział Nauk o Zdrowiu, Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Streszczenie
Miód to słodki, lepki płyn wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów, który jest zbierany i przechowywany w gniazdach lub ulach jako żywność. Miód jest także wytwarzany przez trzmiele, pszczoły stingless i inne owady błonkoskrzydłe, jak np. miód os, chociaż w mniejszej ilości i zwykle ma nieco odmienne właściwości w porównaniu do miodu z rodzaju API. Czy naprawdę te składniki miodu mogą mieć wpływ na zdrowie?
Miód ma silne działanie antyoksydacyjne, antyseptyczne, lokalnie znieczulające i przeciwzapalne. Inną korzyścią jest dobre działanie nawilżające skórę. Badania potwierdzają, że miód ma silny wpływ na zdrowie ludzi i powinien być stosowany w zapobieganiu rozwoju chorób. Miód jako substancja naturalna ma pozytywny wpływ na ludzką skórę.

Słowa kluczowe: miód, działanie przeciwbakteryjne, miód klasy medycznej, pszczoły, zastosowanie miodu, naturalne leczenie