Rośliny wykorzystywane w maskach kosmetycznychKatarzyna Możdżeń 1/, Beata Barabasz-Krasny 2/, Karolina Szymacha 2/, Jakub Oliwa 1/ 1/ Zakład Fizjologii Roślin, Instytut Biologii, Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie 2/ Zakład Botaniki, Instytut Biologii, Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie Streszczenie Kosmetologia od zawsze wykorzystywała rośliny do pielęgnacji twarzy i ciała. Ziołopochodne substancje czynne, mają również zastosowane w maskach kosmetycznych. Mogą nawilżać, wysuszać, ściągać, ujędrniać, tonizować, oczyszczać, chłodzić, wzmacniać naczynia krwionośne, regenerować, łagodzić podrażnienia, wygładzać, zmiękczać, peelingować, rozpulchniać, czy odżywiać. W pracy przeprowadzono analizę składów wybranych masek kosmetycznych, celem sporządzenia wykazu roślin, których substraty są wykorzystywane w tej grupie kosmetyków. Łącznie przeanalizowano 48 różnych masek kosmetycznych, w których stwierdzono substraty roślinne, pochodzące z 75 gatunków, przynależnych do 48 rodzin. Najliczniej reprezentowanymi w maskach kosmetycznych rodzinami są astrowate (Asteraceae) oraz jasnotowate (Lamiaceae). Najczęściej stosowanymi gatunkami okazały się być: herbata chińska (Camelia sinensis), nagietek lekarski (Calendula officinalis) oraz winorośl właściwa (Vitis vinifera). W ponad 60% masek kosmetycznych substratem był ekstrakt z rośliny, natomiast olej stanowił drugi co do częstości wykorzystania substrat. Większość roślin stosowanych w maskach należy do elementów obcych naszej florze lub też uprawianych u nas gatunków. Znacznie mniejszą grupę stanowią rodzime składniki flory, które dla przeciętnego odbiorcy kosmetyków wydają się prawdopodobnie mniej atrakcyjne. Słowa kluczowe: gatunki obce, gatunki rodzime i uprawiane, kosmetologia |