patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
sobota, 08.02.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2023, 26(1): 12-18pldodaj do koszyka

Właściwości odżywcze i kosmetyczne mleczka pszczelego


Aleksandra Moździerz, Magdalena Kurkiewicz

Katedra i Zakład Toksykologii i Bioanalizy Wydziału Nauk Farmaceutycznych w Sosnowcu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach

Streszczenie
Mleczko pszczele jako produkt naturalny zawierający wiele składników odżywczych jest wykorzystywany w wielu dziedzinach życia. Apiterapeutyk stosowany jest w profilaktyce medycznej kosmetologii, dermatologii, dietetyce. Produkty zawierające mleczko pszczele są łatwo przyswajalne przez organizm i odznaczają się dużą wartością odżywczą. Mleczko pszczele wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Charakteryzuje się właściwościami odnawiającymi oraz regenerującymi, stymuluje leczenie ran i owrzodzeń, łagodzi zmiany trądzikowe, rozjaśnia przebarwienia oraz normalizuje prace gruczołów łojowych. Mleczko pszczele jest chętnie wykorzystywane w produktach anty-aging.
Z roku na wzrasta zainteresowanie apiterapią w kontekście działań profilaktycznych oraz jako uzupełnienie leczenia farmakologicznego. Konieczne są dalsze badania, w tym także badania kliniczne, aby można określić dokładnie profilaktyczne oraz terapeutyczne możliwości wykorzystania produktów pochodzących z ula.

Słowa kluczowe: mleczko pszczele, składniki aktywne, właściwości biologiczne i terapeutyczne mleczka pszczelego