Właściwości odżywcze i kosmetyczne mleczka pszczelegoAleksandra Moździerz, Magdalena Kurkiewicz Katedra i Zakład Toksykologii i Bioanalizy Wydziału Nauk Farmaceutycznych w Sosnowcu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach Streszczenie Mleczko pszczele jako produkt naturalny zawierający wiele składników odżywczych jest wykorzystywany w wielu dziedzinach życia. Apiterapeutyk stosowany jest w profilaktyce medycznej kosmetologii, dermatologii, dietetyce. Produkty zawierające mleczko pszczele są łatwo przyswajalne przez organizm i odznaczają się dużą wartością odżywczą. Mleczko pszczele wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Charakteryzuje się właściwościami odnawiającymi oraz regenerującymi, stymuluje leczenie ran i owrzodzeń, łagodzi zmiany trądzikowe, rozjaśnia przebarwienia oraz normalizuje prace gruczołów łojowych. Mleczko pszczele jest chętnie wykorzystywane w produktach anty-aging. Z roku na wzrasta zainteresowanie apiterapią w kontekście działań profilaktycznych oraz jako uzupełnienie leczenia farmakologicznego. Konieczne są dalsze badania, w tym także badania kliniczne, aby można określić dokładnie profilaktyczne oraz terapeutyczne możliwości wykorzystania produktów pochodzących z ula. Słowa kluczowe: mleczko pszczele, składniki aktywne, właściwości biologiczne i terapeutyczne mleczka pszczelego |