Właściwości organoleptyczne wybranych kosmetyków, zawierających surowce roślinne z ziela nostrzyka i rozmarynu lekarskiegoJoanna Płocica 1/, Barbara Tal-Figiel 2/ 1/ Małopolska Wyższa Szkoła Zawodowa im. Józefa Dietla w Krakowie 2/ Instytut Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechnika Krakowska Streszczenie W artykule omówiono charakterystyczne cechy kosmetyków firmy A.T.W., Ziaja i AA, zawierających surowce roślinne, takie jak: nostrzyk żółty i rozmaryn, wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Nostrzyk żółty występuje w Polsce i wielu krajach europejskich oraz azjatyckich. Ekstrakt z ziela nostrzyka zawiera: kumaryny, flawonoidy, garbniki i związki azotowe. W kosmetyce ziele nostrzyka stosowane jest do wyrobu preparatów, przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej (lotiony, maseczki), wrażliwej skłonnej do podrażnień i obrzęków. Rozmaryn lekarski hodowany jest w Polsce tylko w szklarniach lub doniczkach. Jednym z ważniejszych olejków eterycznych jest olejek z ziela rozmarynu. W kosmetyce olejek ten jest składnikiem do sporządzania preparatów pielęgnacyjnych i kosmetycznych, stosowanych do zwalczania cellulitu, trądziku, otyłości, wypadania włosów, pielęgnacji rąk i paznokci. Wykonano badania organoleptyczne i reologiczne kosmetyków zawierających wyżej wymienione substancje. Słowa kluczowe: ziele nostrzyka, rozmaryn lekarski, kosmetyki, właściwości organoleptyczne |