patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
wtorek, 22.10.2024
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2009, 12(1): 67-76pl,endodaj do koszyka

Właściwości organoleptyczne wybranych kosmetyków, zawierających surowce roślinne z ziela nostrzyka i rozmarynu lekarskiego


Joanna Płocica 1/, Barbara Tal-Figiel 2/

1/ Małopolska Wyższa Szkoła Zawodowa im. Józefa Dietla w Krakowie
2/ Instytut Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechnika Krakowska

Streszczenie
W artykule omówiono charakterystyczne cechy kosmetyków firmy A.T.W., Ziaja i AA, zawierających surowce roślinne, takie jak: nostrzyk żółty i rozmaryn, wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.
Nostrzyk żółty występuje w Polsce i wielu krajach europejskich oraz azjatyckich. Ekstrakt z ziela nostrzyka zawiera: kumaryny, flawonoidy, garbniki i związki azotowe. W kosmetyce ziele nostrzyka stosowane jest do wyrobu preparatów, przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej (lotiony, maseczki), wrażliwej skłonnej do podrażnień i obrzęków.
Rozmaryn lekarski hodowany jest w Polsce tylko w szklarniach lub doniczkach. Jednym z ważniejszych olejków eterycznych jest olejek z ziela rozmarynu. W kosmetyce olejek ten jest składnikiem do sporządzania preparatów pielęgnacyjnych i kosmetycznych, stosowanych do zwalczania cellulitu, trądziku, otyłości, wypadania włosów, pielęgnacji rąk i paznokci.
Wykonano badania organoleptyczne i reologiczne kosmetyków zawierających wyżej wymienione substancje.

Słowa kluczowe: ziele nostrzyka, rozmaryn lekarski, kosmetyki, właściwości organoleptyczne