Handlowe kosmetyczne ekstrakty roślinne jako źródło flawonoidów - naturalnych przeciwutleniaczyPaulina Malinowska Katedra Technologii i Ochrony Środowiska, Wydział Towaroznawstwa, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu Streszczenie Wstęp. Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów roślinnych jest jedną z ich ważniejszych właściwości. Naukowcy nieustannie poszukują źródeł naturalnych przeciwutleniaczy, które mogłyby zastąpić syntetyczne antyoksydanty w wielu formulacjach kosmetycznych i farmaceutycznych. Cel. Celem pracy było zbadanie zawartości flawonoidów oraz aktywności przeciwutleniającej dziesięciu handlowych kosmetycznych ekstraktów roślinnych dostępnych na polskim rynku kosmetycznym. Materiały i metody. Oznaczono zawartość flawonoidów w ekstraktach roślinnych oraz ich aktywność przeciwutleniającą przy użyciu dwóch testów: FRAP oraz TEAC. Wyniki. Wykazano, iż handlowe ekstrakty roślinne stosowane w przemyśle kosmetycznym różnią się pomiędzy sobą zawartością flawonoidów i aktywnością przeciwutleniającą. Zawartość flawonoidów wpływa na aktywność przeciwutleniającą ekstraktów roślinnych. Najwyższą aktywność przeciwutleniającą, zarówno w teście FRAP, jak i TEAC, zaobserwowano dla ekstraktów z wierzby białej, brzozy białej i lipy drobnolistnej. Mogą być one zastosowane jako naturalne przeciwutleniacze przedłużające stabilność kosmetyków. Wnioski. Dzięki otrzymanej wysokiej korelacji między wartościami FRAP a zawartością flawonoidów wywnioskowano, iż w przypadku zastosowania tej metody w przybliżeniu możemy oszacować zawartość flawonoidów w badanych ekstraktach roślinnych. FRAP okazał się być lepszym parametrem oceny jakości badanych kosmetycznych ekstraktów roślinnych stosowanych w przemyśle kosmetycznym niż test TEAC, w stosunku do zawartości w nich flawonoidów. Słowa kluczowe: ekstrakty roślinne, flawonoidy, kosmetyki, aktywność przeciwutleniająca |