patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
sobota, 16.10.2021
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2011, 14(3): 207-211pldodaj do koszyka

Konserwanty - dobro czy zło?


Lidia Chrząstek, Barbara Dondela

Instytut Chemii, Ochrony Środowiska i Biotechnologii, Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie

Streszczenie
Cel. W artykule omówiono konserwanty stosowane w preparatach kosmetycznych oraz dokonano analizy balsamów, szamponów i kremów pod kątem użytych w nich środków konserwujących.
Metodyka. Opracowano dane statystyczne analizując skład chemiczny znajdujący się na opakowaniach kosmetyków oraz na podstawie broszur udostępnionych w drogeriach i aptekach. Uzyskane dane umieszczono w tabelach i na wykresach.
Wyniki i wnioski. Najczęściej używanymi środkami konserwującymi w balsamach i kremach są parabeny, w mniejszym stopniu natomiast stosuje się fenoksyetanol, bardzo rzadko w balsamach i kremach występuje kwas wersenowy, kwas cytrynowy oraz DMDM hydantoina, 2-bromo-2-nitropropano-1,3-diol. Natomiast najczęściej stosowanymi środkami konserwującymi w szamponach są metylochloroizotiazolinon, kwas cytrynowy; w mniejszym stopniu używa się DMDM hydantoina, benzoesan sodu i parabeny, bardzo rzadko w szamponach występuje kwas wersenowy i fenoksyetanol.

Słowa kluczowe: konserwanty, parabeny, fenoksyetanol, kwas wersenowy