Konserwanty - dobro czy zło?Lidia Chrząstek, Barbara Dondela Instytut Chemii, Ochrony Środowiska i Biotechnologii, Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie Streszczenie Cel. W artykule omówiono konserwanty stosowane w preparatach kosmetycznych oraz dokonano analizy balsamów, szamponów i kremów pod kątem użytych w nich środków konserwujących. Metodyka. Opracowano dane statystyczne analizując skład chemiczny znajdujący się na opakowaniach kosmetyków oraz na podstawie broszur udostępnionych w drogeriach i aptekach. Uzyskane dane umieszczono w tabelach i na wykresach. Wyniki i wnioski. Najczęściej używanymi środkami konserwującymi w balsamach i kremach są parabeny, w mniejszym stopniu natomiast stosuje się fenoksyetanol, bardzo rzadko w balsamach i kremach występuje kwas wersenowy, kwas cytrynowy oraz DMDM hydantoina, 2-bromo-2-nitropropano-1,3-diol. Natomiast najczęściej stosowanymi środkami konserwującymi w szamponach są metylochloroizotiazolinon, kwas cytrynowy; w mniejszym stopniu używa się DMDM hydantoina, benzoesan sodu i parabeny, bardzo rzadko w szamponach występuje kwas wersenowy i fenoksyetanol. Słowa kluczowe: konserwanty, parabeny, fenoksyetanol, kwas wersenowy |