patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
niedziela, 14.07.2024
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2013, 16(2): 85-92pldodaj do koszyka

Rola hydroksykwasów w kosmetyce


Agnieszka Feliczak-Guzik, Katarzyna Jagodzińska, Izabela Nowak

Wydział Chemii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Streszczenie
Starzenie się skóry uwarunkowane jest upośledzeniem złuszczania się jej warstwy rogowej. Metody złuszczania się naskórka można podzielić na: termiczne, mechaniczne oraz chemiczne. Syntetyczne, jak i naturalne hydroksykwasy (α-hydroksykwasy, β-hydroksykwasy, jak i polihydroksykwasy) wykorzystywane są w technice polegającej na złuszczaniu przyległych do siebie korneocytów, tj. w eksfoliacji chemicznej. Kwasy te posiadają zdolność do zwiększenia stopnia nawilżenia, elastyczności oraz jędrności skóry, a co za tym idzie zmniejszają zmarszczki. Ponadto sprzyjają zmniejszeniu pozapalnych i posłonecznych przebarwień oraz minimalizują blizny potrądzikowe. Do często stosowanych hydroksykwasów w kosmetyce należą: kwas mlekowy; glikolowy; salicylowy oraz winowy. Kwasy te głównie są pozyskiwane z owoców, ale także mogą być otrzymywane na drodze chemicznej i biotechnologicznej. Do najbardziej popularnych kwasów zaliczamy α-hydroksykwasy (AHA, alpha hydroxy acids), które są rozpuszczalne w wodzie, lipofilowe β-hydroksykwasy (BHA, beta hydroxy acids) oraz stosunkowo niedawno odkryte kwasy polihydroksylowe (PHA, polyhydroxy acids).

Słowa kluczowe: alfa-hydroksykwasy, beta-hydroksykwasy, polihydroksykwasy, złuszczanie naskórka, antyutleniacze, właściwości nawilżające