Naturalne substancje zapachowe pochodzenia zwierzęcegoNatalia Papaja 1/, Magdalena M. Rost-Roszkowska 1,2/ 1/ Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach 2/ Katedra Histologii i Embriologii Zwierząt, Uniwersytet Śląski w Katowicach Streszczenie Substancje zapachowe znajdujące się w perfumach tworzą ich charakterystyczną nutę, a pozyskiwane mogą być z organizmów roślinnych oraz zwierzęcych. Podczas gdy pozyskanie takich substancji z roślin w postaci np. olejków eterycznych jest stosunkowo proste, to pobranie ich z organizmów zwierzęcych staje się już często wyzwaniem dla przemysłu. Niejednokrotnie związane jest z uśmiercaniem zwierząt, bądź ich hodowlą, często dosyć kosztowną. Stąd też przemysł kosmetyczny i perfumeryjny poszukuje substancji syntetycznych, które to mogłyby zastąpić substancje pochodzenia zwierzęcego. Aby przybliżyć charakterystykę naturalnych substancji pochodzenia zwierzęcego w pracy opisane zostały najpopularniejsze spośród nich: ambra pozyskiwana z kaszalota (Physeter macrocephalus), piżmo z piżmowca (Moschus moschiferus), cywet z kota cywetowego (Viverra zibetha), kastoreum z bobra europejskiego (Castor fiber) lub kanadyjskiego (Castor canadensis). Przedstawiona została także charakterystyka feromonów zwierzęcych, ze szczególnym uwzględnieniem feromonów ludzkich. Słowa kluczowe: substancje zapachowe, ambra, piżmo, cywet, kastoreum, feromony |