patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
niedziela, 14.07.2024
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2013, 16(4): 271-276pldodaj do koszyka

Aktywność biologiczna garbników i ich znaczenie w kosmetykach


Martyna Naskręt, Paulina Znajdek-Awiżeń, Elżbieta Studzińska-Sroka, Wiesława Bylka

Katedra i Zakład Farmakognozji Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Streszczenie
Zainteresowanie kosmetologów surowcami roślinnymi ciągle rośnie. Ma to związek z aktywnością biologiczną roślin uwarunkowaną obecnością związków chemicznych, obejmującą również działanie na skórę. Garbniki (tanoidy) to związki o charakterze polifenoli, dużej masie cząsteczkowej (500-3000 Da), które cechuje wspólna właściwość tworzenia trwałych połączeń z białkami. Wyróżnić można garbniki hydrolizujące (galotanoidy i elagotanoidy) oraz garbniki niehydrolizujące (katechinowe). Garbniki wywierają działanie ściągające i obkurczające naczynia powierzchniowe, ułatwiające powstawanie skrzepów, przeciwbólowe, przeciwdrobnoustrojowe, antyoksydacyjne, a także hamujące niektóre enzymy, jak hialuronodazę, elastazę, tyrozynazę. Garbniki stosuje się miejscowo w leczeniu stanów zapalnych skóry, otarć naskórka, alergiach skórnych, oparzeniach, odmrożeniach, a także w zapaleniu błony śluzowej jamy ustnej, gardła, pochwy, odbytu oraz w obrzękach po ukąszeniach owadów. Preparaty kosmetyczne zawierające garbniki, polecane są w szczególności do skóry tłustej lub mieszanej. Związki te wykorzystywane są ponadto jako składnik szamponów do ciemnych i przetłuszczających się włosów, niekiedy do kosmetyków przeciwstarzeniowych.

Słowa kluczowe: garbniki, biologiczna aktywność, zastosowanie w lecznictwie i kosmetykach